Verslavingsexpert

Iedereen komt ergens in zijn of haar leven wel in aanraking met verslaving. Je kunt zelf verslaafd raken, of iemand in je naaste omgeving. Je ziet mensen met verslavingsproblemen op straat leven of hoort erover in het nieuws.

Als je verslaafd raakt, heeft dat een grote invloed op jezelf en op je naaste omgeving. En ook op allerlei andere gebieden van je leven, zoals financiën, huisvesting, werk en dagbesteding. Verslaving is iets van iedereen. Iedereen kan verslaafd raken: het maakt niet uit of je jong of oud bent, arm of rijk. Dat is wat mij zo boeit aan deze problematiek.

Verslaving is een groot probleem voor de mensen met een verslavingsgevoeligheid, maar zeker ook voor hun omgeving en voor de maatschappij. Als GZ-psycholoog en mindfulness trainer kan ik helpen bij de terugvalpreventie van verslaving. Ik leer mensen met een verslaving om hun eigen verslavingsgedrag te herkennen en om te gaan met zucht.

Aan de universiteit in Leiden heb ik psychologie gestudeerd. Al snel merkte ik dat dit mij onvoldoende handvatten bood om echt goede zorg te kunnen bieden bij de ingewikkelde problematiek van verslaving. Ik ben de opleiding tot cognitief gedragstherapeut gaan doen. Dit gaf me de verdieping die nodig was om goed op cliënten af te stemmen. Ik kon nu die behandeling leveren die het beste past bij hun vaak diepgewortelde problemen.

Vervolgens heb ik de opleiding tot GZ-psycholoog gevolgd. Daarmee ontstond een verbreding van wat ik kon aanbieden aan cliënten in de verslavingszorg: naast behandeling ook gedegen onderzoek om te kijken hoe iemand in elkaar zit. Ik leerde dat als basis te gebruiken om voor elke cliënt het juiste behandelaanbod op te zetten.

Maar ik miste nog iets… Tijdens mijn vele reizen door Azië kwam ik erachter dat mijn hart bij het Boeddhisme ligt. De Boeddhistische levenswijze leert je met rust en acceptatie in het leven te staan. Je niet te verzetten tegen het leed dat bij het leven hoort. Ruimte te maken voor bewuste keuzes en je eigen levensgeluk. Zo besloot ik de opleiding tot mindfulness trainer te gaan volgen.

Vervolgens ontstond Studio Mindful: een plek waar mindfulness alle mensen met een verslaving ondersteunt bij hun herstel. Ik geloof dat iedereen mindfulness kan leren. En dat iedereen mindfulness kan gebruiken om uit de wereld van een verslaving te blijven.

Mindfulness helpt cliënten om te gaan met risicovolle situaties, gedachten en gevoelens. Door mindfulness kunnen cliënten bewuste keuzes maken om verslavingspatronen te doorbreken. Cliënten leren impulsen te weerstaan en eigen kracht op een goede manier in te zetten voor zichzelf, anderen en de maatschappij.

Mijn visie is dat de ultieme verslavingsbehandeling zich richt op alle levensgebieden en op de mens als geheel. Voor een leven zonder verslaving en met zelfvertrouwen. De missie van Studio Mindful is: alle cliënten met een verslaving ondersteuning bieden met mindfulness!

Elk trainingsprogramma van Studio Mindful heeft een wetenschappelijke onderbouwing, aangevuld met mijn jarenlange kennis en ervaring als GZ-psycholoog, cognitief gedragstherapeut en manager in de GGZ. Ik heb werkervaring opgebouwd bij de forensische (verslavings)zorg en de ouderenpsychiatrie. Waar ik ook werk, verslaving is altijd mijn expertisegebied.

Studio Mindful kenmerkt zich door een ontspannen en ongedwongen sfeer. Trainingsprogramma’s worden gegeven in kleine groepen of individuele trajecten om optimale aandacht voor de persoonlijke behoeften te borgen. Er is oog voor de cliënten, maar ook voor medewerkers en de organisatie omdat mindfulness in het behandelaanbod integreren meer vergt dan een training voor cliënten aanbieden.

 

“Yvette is een professionele en prettige mindfulnesstrainer. Het programma van de cursus zit goed in elkaar. We hebben in de groepstraining diverse meditatietechnieken geleerd en onderling verschillende ervaringen gedeeld. Het heeft me rust gegeven en bewustwording opgeleverd in mijn vaak hectische leven. Ik kan het iedereen aanbevelen om bij Studio Mindful een training te volgen!”
– Simone-