Verslaving & autisme

Wil jij ultieme verslavingszorg bieden aan mensen met autisme? Voeg mindfulness toe aan het behandelaanbod!

Mensen met autisme hebben hetzelfde risico om verslaafd te raken aan drugs en alcohol als mensen zonder autisme. Maar als het gaat om bijvoorbeeld internetgebruik, hebben mensen met autisme een grotere kans om een internetverslaving te ontwikkelen.

“Je bent geen autist, je hebt autisme”. Dat is een verschil! Mensen met autisme kunnen een aantal dingen heel goed en sommige dingen minder goed. Het is belangrijk dat iemand weet waar zijn of haar sterke en zwakke kanten liggen. Het is dan makkelijker om een passende plek in de maatschappij te vinden, die past bij die mogelijkheden en beperkingen. Zonder het risico op overvraging of terugval in verslavingsgedrag.

Autisme maakt het lastiger om met stress en onverwachte dingen om te gaan. Het is moeilijker om gevoelens te herkennen, te benoemen en te uiten. Mensen en de wereld worden op een andere manier ervaren, waardoor overprikkeling en miscommunicaties op de loer liggen. Drugs, alcohol, eten, internet of games kunnen dan tijdelijk verlichting bieden: even weg van de stress, even niets hoeven voelen of denken, even weg naar een andere wereld.

Mindfulness kan helpen om meer rust en ruimte te maken in het hoofd. Zodat er energie over blijft om problemen op te lossen en leuke dingen te doen. Mindfulness kan ook helpen om meer zelfinzicht te krijgen. Het leven kan passend worden ingericht, waardoor de vlucht naar verslavende middelen niet meer nodig is.

Alle mindfulness trainingsprogramma’s van Studio Mindful kunnen ook worden gegeven aan mensen met autisme en een verslaving. Elk programma wordt op inhoud en bejegening afgestemd op specifieke en individuele autisme-kenmerken. De trainingen worden bij voorkeur individueel gegeven binnen een zorgorganisatie.

Studio Mindful kan alle trainingen bij elke organisatie of afdeling geven, waar mensen met autisme en een verslaving worden behandeld of begeleid. Voorwaarde is dat de deelnemers van elke training gemotiveerd zijn om van hun verslaving af te komen. Zorgorganisaties kunnen de trainingen gefinancierd krijgen door het onder cognitieve gedragstherapie te registreren.

Neem CONTACT op met Studio Mindful voor vragen. Of maak een afspraak voor een vrijblijvend oriënterend gesprek om te bekijken op welke manier mindfulness geïntegreerd kan worden in jouw behandelaanbod voor cliënten met autisme en een verslaving!