BLOG: Kan Ik Er Weer Eentje Nemen?

Het is een vraag die vaak wordt gesteld door cliënten: kan ik over een jaar weer gewoon af ent oe een biertje nemen? Met de kerst kan ik toch wel een avondje meedrinken met de familie? Af en toe een wijntje bij het eten kan toch wel?

Het is een begrijpelijke vraag. En tegelijkertijd een vraag met zo een vervelend antwoord: “nee, het is niet handig om er weer eentje te nemen. Het risico is aanwezig dat je terugvalt. Dan is al het harde werk van nu voor niets geweest”.

De hersenen zijn geprogrammeerd op méér. Dat programma triggert zodra je er weer één neemt. Zucht en gewoonte ontstaan weer snel. Na de kerst is het de jaarwisseling waar je wilt meedrinken. Dan omdat er iemand jarig is. Daarna is het fijn na een hectische werkweek.

Zo raakt het eind van “een keertje” zoek en worden de redenen om te drinken steeds laagdrempeliger. De functie van het drinken komt weer naar boven: even ontspannen, jezelf belonen, stress wegmaken…

Hoe belangrijk is het dus dat naasten van iemand met een alcoholverslaving worden betrokken bij de behandeling. Om uitleg te geven over het gevaar voor terugval in oude drinkpatronen. Om begrip te kweken over hoe moeilijk het kan zijn als de omgeving alcohol drinkt en je dat zelf niet kunt of wilt.

Hoe waardevol is het om te weten als naaste wat je kunt doen met alle feestdagen die eraan komen in de decembermaand: sinterklaasavond, kerstdagen, de jaarwisseling… Hoe je steun kunt geven aan je dierbare die de alcohol wil laten.

Het helpt echt als bekendheid wordt gegeven in het netwerk over de alcoholverslaving. Hoe meer mensen ervan af weten, hoe meer mensen kunnen helpen om niet in die valkuil te trappen van “een keertje”.

Vaak willen mensen met een alcoholverslaving anderen niet lastigvallen met hun probleem. Niet vragen of de ander misschien de alcohol buitenshuis wil houden tijdens de feestdagen. Niet vragen om hulp als de zucht groeit bij het zien van drinkende mensen.

Maar meestal vinden de naasten het helemaal niet erg om een omgeving te creëren die minder risicovol is voor een terugval. Ze vinden het sterk dat iemand van de alcohol af wil blijven. Ze beleven meer plezier aan de ander zonder de alcohol. En als ze kunnen helpen om dat zo te houden, is de bereidheid vaak hoog.

De volgende (verkorte) meditatie heet ook wel de hartmeditatie. Met deze meditatie kunnen mensen met een verslaving leren om liefdevolle aandacht voor zichzelf en hun naasten te ervaren. Vanuit die beleving is het gemakkelijker om jezelf toe te staan sober te blijven met de feestdagen en je naasten om hulp te vragen daarbij.

“Ga ontspannen zitten of liggen. Word je bewust van je gezicht en laat daar een kleine glimlach toe.

Laat het beeld van een glimlach voor je verschijnen. Dat kan een glimlach op het gezicht van iemand zijn die je kent, of niet kent. Een glimlach van iemand die je kortgeleden hebt gezien of lang geleden.

Kijk naar die glimlach, het glimlachende gezicht. Ervaar wat dit doet met jouw eigen gezicht. Misschien merk je dat je gezicht verzacht.

Adem in het bewustzijn van die glimlach en ervaar ruimte voor vriendelijkheid. Breng rustig je aandacht naar je hart met die glimlach nog in je bewustzijn

Nu gaan we kwaliteiten in ons hart inademen. Zeg bij elke inademing tegen jezelf:
moge ik gelukkig zijn
moge ik sterk en gezond zijn
moge ik veilig en beschermd zijn
moge ik mezelf geheel accepteren zoals ik ben

Laat je aandacht bij je hart en ervaar wat deze wens doet met je hart.

Laat nu een dierbare tevoorschijn komen, iemand die veel voor je betekent. Wens die persoon bij elke inademing dezelfde kwaliteiten toe door in jezelf te zeggen:
moge jij gelukkig zijn
moge jij sterk en gezond zijn
moge jij veilig en beschermd zijn
moge jij jezelf volledig accepteren

Merk op wat er gebeurt in je hart en ervaar wat deze wens doet met je hart.”

Ben jij nieuwsgierig naar de volledige hartmeditatie? Wil jij jouw cliënten en hun naasten de gehele hartmeditatie leren? Neem dan CONTACT op met Studio Mindful voor de speciale training De Zucht Voorbij – Mindfulness bij Verslaving!

Hartelijke groet,
Yvette Kilian