BLOG: Mijn Eigen Bioscoop

Afbeelding bij BLOG Mijn eigen bioscoop van Studio Mindful over mindfulness bij verslavingVind je het leuk om naar de bioscoop te gaan? Of geniet je liever thuis van de TV of van Netflix? Welke films kijk je het liefst? In de huid van welke acteur kruip jij graag? Als je wilt, kun je je eigen “film” maken, waarin jij een belangrijke rol speelt. Of beter gezegd, waarin jouw gedachten de hoofdrol hebben en jij de enige toeschouwer bent.

Hoe fijn zou dat zijn, als gedachten uit het hoofd kunnen? Even rust om orde in de chaos van de vele gedachtestromen te scheppen. Gedachten zijn sterk. We hebben de neiging om op te gaan in onze gedachten. En als gedachten ons langdurig opslokken, gaan we piekeren.

Je kunt als het ware één worden met je gedachten. Alles wat je denkt ga je geloven. Je draait in je hoofd in cirkeltjes rond en komt daar moeilijk uit. Gedachten spelen ook een rol bij middelengebruik. Het zijn bepaalde gedachten die zucht oproepen en kunnen leiden tot een terugval in middelengebruik.

We kijken vaak naar de inhoud van onze gedachten: wat vertellen de gedachten ons? We laten de inhoud van onze gedachten bepalen wat we gaan doen of hoe we reageren. Maar we kunnen onze gedachten ook zien als een proces: dan merken we enkel op dat er gedachten zijn. We worden ons ervan bewust dat een gedachte opkomt en ook weer weggaat.

Als een cliënt met een verslaving van een afstand naar gedachten kan kijken, worden gedachten minder krachtig. Het kan helpen om minder snel zucht te ervaren of terug te vallen in het gebruik van middelen. Leer cliënten om te kijken naar hoe risicogedachten komen en ook weer gaan.

Stel je voor dat je in een bioscoop zit. Je ziet het grote filmscherm voor je in de zaal. Op het filmdoek zie je jouw gedachten verschijnen en verdwijnen. Je hoeft de gedachten niet te veranderen. Zie of je gedachten in grote of kleine letters voorbij komen. Of misschien komen er gedachten in beelden of kleuren voorbij.

Merk op of gedachten vervagen op het scherm. Of dat ze ergens van het scherm afglijden. Je hoeft niet te weten wat de gedachten zeggen, hou daar afstand van. Ervaar jouw gedachtewereld als een film.

Lees in mijn eBook De Zucht Voorbij – mindfulness bij verslaving meer over afstand nemen van gedachten. Probeer de oefening zelf en beleef je eigen bioscoop van letters, kleuren en vormen! De oefening is direct toe te passen in een verslavingsbehandeling.

Leer cliënten met een verslaving om afstand te nemen van gedachten! Maak HIER een afspraak voor een GRATIS oriënterend gesprek met Studio Mindful om mindfulness te integreren in het behandelaanbod voor cliënten met een verslaving.

Hartelijke groet,

Yvette Kilian
Studio Mindful