BLOG: Dankbaarheid, deel 1

Thich Nhat Hanh is een Vietnamese Boeddhistische monnik die mindfulness introduceerde. Hij definieerde “leven in aandacht” als: met open, oordeelloze aandacht leven voor alles wat zich op dit moment voordoet. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de verspreiding van het Boeddhistisch gedachtegoed, waaruit mindfulness is voortgekomen.

In zijn boek Mindfulness – Voor een gelukkig leven (2010) schrijft hij een gedicht als oefening over bewust ademhalen. Met zijn oefening kom je door middel van de ademhaling in het hier en nu en kun je genieten van het huidige moment:

Ik adem in en ik weet dat ik inadem.
Ik adem uit en ik weet dat ik uitadem.

 

Terwijl mijn inademing dieper wordt,
Wordt mijn uitademing langzamer.

 

Ik adem in en kalmeer mijn lichaam,
Ik adem uit en voel me ontspannen.

 

Ik adem in en ik glimlach,
Ik adem uit en ik laat los.

 

Thuis in het huidige moment,
Weet ik dat dit een heerlijk moment is.

Hij geeft aan dat je dit gedicht kunt inkorten tot enkele woorden per ademhaling:

In, uit.
Diep, langzaam.
Kalm, ontspannen.
Glimlach, laat los.
Dit moment, heerlijk moment.

Dankbaarheid – stap 1: met deze oefening van Thich Nhat Hanh, kun je jezelf in 5 ademhalingen bewust maken van het hier en nu en openstellen voor wat er is op dit moment.

Dankbaarheid – stap 2: kijk vervolgens wat het leven je nu aanreikt. Word je bewust van jezelf, van je omgeving, van je leven. Zie de mogelijkheden die je krijgt, de uitnodigingen die er liggen. Wees je bewust van alles wat je op dit moment in je leven hebt en leert. Besef wat anderen betekenen voor jou.

Dankbaarheid – stap 3: stel jezelf de vraag: waar ben ik op dit moment dankbaar voor? Beantwoord de vraag met “Ik ben dankbaar voor…”. Het antwoord hoeft niet groots of ingewikkeld te zijn. Je kunt ook kijken naar kleine, dagelijkse zaken die misschien als vanzelfsprekend worden beschouwd.

Je kunt dankbaar zijn dat je kunt dansen of fietsen, dat de zon schijnt of dat het natte gras naar regen ruikt. Je kunt je dankbaar voelen om te mogen groeien, om liefde te mogen voelen. Je kunt dankbaar zijn omdat je bepaalde mensen hebt mogen ontmoeten.

Zie alle grote en kleine dingen als een geschenk en voel daar dankbaarheid voor.  Dankbaarheidoefeningen helpen ons om midden in het nu te gaan staan. Om ons heen te kijken en te genieten van wie we zijn, wat we hebben, wat we kunnen en wie we lief mogen hebben.

Eindig elke dag met het gedicht van Thich Nhat Hanh in 5 ademhalingen. Stel jezelf open voor dankbaarheid. En beantwoord daarna voor jezelf de vraag “waar ben ik op dit moment dankbaar voor?” met “Ik ben op dit moment dankbaar voor…”.

Veel oefenplezier met het trainen van je dankbaarheidspier!

Hartelijke groet,
Yvette Kilian

Foto’s zijn gemaakt door Michel Heerkens Fotografie.