BLOG: Verslaafd Lichaam

Afbeelding BLOG Verlsaafd lichaam van Studio MindfulHoe vaak doe jij aan lichaamsbeweging? Sport je wekelijks? We weten allemaal dat bewegen goed is voor het lichaam. Maar de discipline en wil vinden om dagelijks bezig te zijn met beweging is soms lastig. Er zijn zoveel dingen die belangrijker lijken!

Mensen met een verslaving hebben hun lichaam vaak lang verwaarloosd. Het lichaam heeft veel energie nodig om drugs en alcohol te verwerken. En het eetpatroon is minder gezond en gevarieerd gedurende perioden van middelengebruik.

Het kost tijd om de lichamelijke conditie weer op te bouwen na het stoppen met drugs of alcohol. Het contact tussen lichaam en geest is zoek. Grenzen en signalen van het lichaam worden niet meer opgemerkt.

Bewust bewegen helpt om weer in contact te komen met je lichaam. Voelen hoe het lichaam werkt en waar de grenzen van het lichaam zijn. Leren luisteren naar de signalen die je lichaam geeft. Signalen die laten weten hoe je in je vel zit, wanneer een grens in zicht komt en wanneer spanning zich opbouwt.

Bewust bewegen is bewegen met de volle aandacht. Het is goed voor de geest, omdat het helpt om de geest rustig te maken. En het levert meer bewustzijn van het lichaam op. Je kunt bewust bewegen makkelijk in het dagelijks leven inbouwen. We bewegen de hele dag… dus waarom dan niet af en toe bewust?

Je kunt bewust bewegen in je stoel. Bijvoorbeeld door de beide handen op je hoofd te leggen en daar even te houden. Voel de warmte van de handen op het hoofd. Wat gebeurt er in de armen? En wat ervaar je in de schouders? Wat voel je in de vingers? Hoe voelt je hoofd?

Of breng rustig het rechteroor naar de rechterschouder. Niets forceren! Voel de strekking in de nek. En hoe voelt het als je het linkeroor naar de linkerschouder brengt? Voelt dat hetzelfde? Misschien voel je tijdens deze langzame beweging spieren in de nek bewegen?

Bewust bewegen kan ook door kleine stukjes met aandacht te lopen. Op weg van huis naar de fiets of de auto, van de tram naar het werk, heen en weer lopend op een perron. Of de kleine stukjes lopen naar de keuken of het toilet.

Lees in mijn eBook De Zucht Voorbij – mindfulness bij verslaving de oefening om bewust te lopen. Probeer het zelf eens en ervaar wat er gebeurt in jouw lichaam. Je kunt deze oefening direct gebruiken in een verslavingsbehandeling.

Leer cliënten met een verslaving hun eigen lichaam weer kennen! Maak HIER een afspraak voor een GRATIS oriënterend gesprek met Studio Mindful om mindfulness te integreren in het behandelaanbod voor cliënten met een verslaving.

Hartelijke groet,

Yvette Kilian
Studio Mindful