BLOG: Golven Van Gevoel

Afbeelding bij BLOG Golven van Gevoel van Studio Mindful Yvette Kilian over verslavingVoor mij is echte verliefdheid twee jaar geleden begonnen. En wat had ik dat heftige gevoel graag vast willen houden! Maar zo werkt het niet. Alle pieken en dalen van gevoelens nemen ook weer af. Wat niet erg is, want verliefdheid verandert in houden van. Dat is een minder onstuimig gevoel, maar kan net zo intens zijn.

Drugs en alcohol kunnen ook heftige pieken en dalen van gevoelens veroorzaken. Maar ze kunnen net zo goed die heftigheid dempen. Je zou kunnen zeggen dat de huishouding van gevoelens  over hoop wordt gehaald door drugs en alcohol.

Bij het stoppen met drugs- en alcoholgebruik heeft die gevoelshuishouding de tijd nodig om te herstellen naar de natuurlijke balans. Vaak blijkt dan dat er gereedschap mist om met gevoelens om te gaan zonder kunstmatige demping of versterking.

Het wisselen van gevoelens en de heftigheid van gevoelens kunnen erg overweldigen. Besef je daarom dat gevoelens als golven zijn: ze gaan altijd ook weer voorbij. De natuur laat heftigheid afnemen en vindt het evenwicht weer terug.

Zucht is ook een gevoel. Een vervelend gevoel, dat enorm sterk kan zijn. Een risicogevoel voor mensen met een gevoeligheid voor verslaving. Hoe minder goed zij in hun vel zitten, hoe sterker de neiging kan zijn om toe te geven aan de zucht. En dat betekent terugvallen in gebruik van drugs of alcohol.

Stel je nu eens een meer voor, met bergen er om heen. Zie hoe de waterspiegel van het meer vlak en rustig is. De zon, bergen, bomen… alles wordt in het meer weerspiegeld, als een reflectie van het hier en nu. Kijk met een open vriendelijke blik naar de uitgestrektheid van het meer.

Dan komt er wind voorbij, waardoor golven in het wateroppervlak ontstaan. Hoe onrustig de golven aan het oppervlak ook lijken, diep in het meer zijn hoogstens zachte bewegingen aanwezig. En als de wind gaat liggen, verdwijnen ook de golven in het meer. Zie hoe het water in het meer weer tot rust komt. Zie de stilte van het meer terugkeren.

De golven in het meer kun je vergelijken met de golven van gevoel, en van zucht. Het opkomen, en het voorbij gaan…het kan helpen om je bewust te worden van die golfbeweging. Je hoeft je minder overweldigd te voelen door emoties en zucht. En je kunt je beseffen dat je niet altijd iets hoeft te doen met dat gevoel, dat het vanzelf zal verminderen als het er op dat moment mag zijn.

Lees in mijn eBook De Zucht Voorbij – mindfulness bij verslaving hoe cliënten kunnen leren surfen op de golven van emoties en zucht. De oefening is direct toepasbaar in een verslavingsbehandeling. En maak HIER een afspraak voor een GRATIS oriënterend gesprek met Studio Mindful om mindfulness te integreren in het behandelaanbod voor cliënten met een verslaving.

Hartelijke groet,

Yvette Kilian
Studio Mindful