BLOG: Slaap Lekker!

Afbeelding bij BLOG Slaap Lekker! van Studio Mindful Yvette Kilian over verslavingHeb je goed geslapen? Voelde je je uitgerust toen je wakker werd vanmorgen? Had je genoeg energie om de nieuwe dag te starten? Een goede nachtrust is belangrijk. Slecht slapen heeft een grote invloed op je dagelijks functioneren.

Als je slaapt herstellen je hersenen en lichaam van al het harde werk overdag. Je hersenen verwerken de informatie van overdag. Het lichaam heeft tijd nodig om de energievoorraad aan te vullen. Het lichaam en de geest moeten uitrusten.

Als die tijd voor uitrusten en herstellen onvoldoende is, heb je overdag steeds minder energie. Je raakt oververmoeid, prikkelbaar. Je concentratie verslechterd en je vergeet meer. Behalve jijzelf zullen ook je familie, vrienden en werk lijden onder jouw slaapgebrek.

Soms is het lastig om in slaap te komen. Of word je ’s nachts wakker en lukt het niet meer om verder te slapen. Bijvoorbeeld als je je zorgen maakt en piekert, als je een griepje onder de leden hebt. Maar ook het gebruik van alcohol en drugs kan ervoor zorgen dat het slaapritme wordt verstoord.

Goed slapen kan lichamelijke ziekte voorkomen. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat de stemming, het energieniveau en de alertheid op peil zijn. Werkprestaties zijn optimaal. En problemen en zucht kun makkelijker worden gehanteerd bij een goede nachtrust.

Je kunt cliënten met een verslaving een aantal gezonde slaapgewoontes in het dagelijks leven leren inbouwen voor een goede nachtrust. Kleine veranderingen, die gewoontes kunnen worden als ze elke dag opnieuw gedaan worden. Zo trainen cliënten zichzelf voor een goede nachtrust!

Zorg voor een rustige slaapomgeving met voldoende frisse lucht. Ga elke dag ongeveer dezelfde tijd naar bed en sta elke dag op hetzelfde tijdstip op. Gun het lichaam om te wennen aan een vast ritme van slapen en wakker zijn.

En zorg dat het ritme past bij elke individuele cliënt. Ik ben geen ochtendmens. Als ik voor 7 uur moet opstaan, word ik moeizaam wakker. Ik kom langzaam op gang en vergeet in de ochtend van alles. Het leven voelt chaotisch. En in de loop van de middag begint het gapen. Ik word slaperig. Een ritme van elke dag zo vroeg opstaan zal bij mij dus nooit een succes worden.

Lees in mijn eBook De Zucht Voorbij – mindfulness bij verslaving de waarde van een goede nachtrust en hoe je cliënten kunt leren zich voor te bereiden op slapen. De oefeningen kun je direct gebruiken in een verslavingsbehandeling.

Mindful gaan slapen maakt de kans op een terugval in middelengebruik kleiner! Maak HIER een afspraak voor een GRATIS oriënterend gesprek met Studio Mindful om mindfulness te integreren in het behandelaanbod voor cliënten met een verslaving.

Hartelijke groet,

Yvette Kilian
Studio Mindful