BLOG: Ik Ben Een Berg

BLOG Ik ben een berg van Studio Mindful Yvette Kilian over verslavingIn sommige situaties kunnen zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid wat gaan wankelen. Bijvoorbeeld bij sollicitatiegesprekken. Ik heb als job hopper veel sollicitatiegesprekken gevoerd. Maar als het gaat om een baan die ik echt heel graag wil, is het toch steeds opnieuw spannend. En dan merk ik hoe sterk gedachten kunnen zijn…

Het liefst ben ik er ruim voor de afspraak, met als gevolg dat er veel te veel tijd is om na te denken in een wachtruimte. Het nalopen van de vacaturetekst maakt dat ik ga twijfelen of ik wel voldoe aan de  eisen. Of ik pas bij de organisatie.

Langzaam aan voel ik me daar kleiner worden. Onzeker. Zenuwachtig. Ik voel spanning ontstaan in mijn schouders en nek. Er komt een laagje zweet op mijn handen en neus. Ik krijg het warm en mijn handen trillen licht als ik de beker met thee oppak.

“Okay, dit is niet helpend!”, roep ik mezelf tot de orde. “Ga relaxed zitten en adem drie maal diep in en uit. Probeer bij elke uitademing de schouders wat te ontspannen en iets te laten zakken.” Ik leid mezelf in gedachten naar een meditatie oefening…

Ik zie de mooiste berg voor me die ik ooit heb gezien. En ik stel me voor dat ik die berg ben. Ik voel mezelf stevig zitten. Sterk. Zeker. Kalm. Ik zal niet omwaaien bij een storm. Niet wegdrijven bij regen. Niet smelten bij warmte. Ik zit hier onwankelbaar en in balans.

De spanning verdwijnt uit mijn lichaam. Mijn handen zijn weer droog en trillen niet meer. De zenuwen zijn weg. Precies op tijd…want daar komt de manager aan met wie ik het gesprek heb. Rustig en met een zelfverzekerde glimlach schud ik haar de hand.

Voor mensen met een verslaving is het zoeken naar werk extra spannend, omdat het een belangrijke rol speelt in hun herstel. Werk is een manier om jezelf nuttig te voelen. Het is een manier om dagen te structureren. Om jezelf weg te houden van risicovolle situaties. Om sociale contacten op te doen en geld te verdienen om een nieuwe leven op te bouwen.

Lees in mijn eBook De Zucht Voorbij – mindfulness bij verslaving hoe je cliënten kunt leren zich krachtig te voelen, als een berg van zelfvertrouwen. De oefening is direct te gebruiken in een verslavingsbehandeling.

Ervaar de meerwaarde van mindfulness voor zelfvertrouwen en kracht in verslavingsbehandelingen! Maak HIER een afspraak voor een GRATIS oriënterend gesprek met Studio Mindful om mindfulness te integreren in het behandelaanbod voor cliënten met een verslaving.

Hartelijke groet,

Yvette Kilian
Studio Mindful