BLOG: Over Oordelen En Dromen

BLOG Over oordlen en dromen bij verslaving van Studio MindfulLaat jij je ook wel eens leiden door het oordeel van een ander? Of heb jij misschien sterke oordelen over wat anderen wel of niet zouden moeten doen? Laatst las ik een kort verhaaltje over drie kikkers, waarin het effect van oordelen duidelijk naar voren kwam:

Drie kikkers wilden een wedstrijdje doen, ze besloten een berg te beklimmen. De hele kikkergemeenschap liep uit om dit te gaan zien. En allemaal riepen ze: “dat lukt ze nooit! Wat onwetend van hen en wat dom”, schreeuwden ze in koor.

 De eerste kikker die dit aanhoorde, stopte al voordat het startschot klonk. Want als iedereen dat riep, moest het toch wel waar zijn. De andere twee kikkers begonnen te klimmen. En nog steeds schreeuwden alle kikkers: “dat lukt jullie nooit, jullie zijn echt dom bezig.”

 De tweede kikker begon nu ook te twijfelen. Zoveel kikkers bij elkaar zouden toch meer weten dan hij in zijn eentje? En ook hij haakte af. De derde kikker zette zijn klimtocht door en na een tijdje stond hij aan de top. Iedereen keek elkaar verbaasd aan. Bovenop de berg stond de kikker in stilte te genieten van het uitzicht. Hij was doof.

De derde kikker had een droom. Hij heeft die droom kunnen realiseren doordat hij zich niet liet leiden door de oordelen van anderen. Oordelen die zo sterk waren dat de andere twee kikkers hun droom los hebben gelaten.

Mensen met een verslaving hebben ook dromen. Zij dromen ervan dat zij niet meer verslaafd zijn. Een leven hebben met “huisje, boompje, beestje”. Dat zij niet meer elke dag hoeven te vechten tegen de zucht naar drugs of alcohol.

Het verhaal over de kikkers laat zien hoe belangrijk het oordeel van de omgeving is bij het wel of niet waarmaken van dromen. Dat geldt voor ons allemaal. De droom van mijn vriend en mij is om in Spanje te gaan wonen. Door alle positieve reacties, wordt de kans van slagen groter.

Als iemand met een verslaving voortdurend te horen krijgt: “het gaat jou ook lukken om van die middelen af te blijven”, dan zal die persoon dat op den duur ook zelf gaan geloven. Positieve steun en betrokkenheid helpen om de droom waar te maken.

De weg naar dat “droomleven” is zwaar. Het is een weg die bestaat uit vallen, terugkijken, leren en opstaan. Het is te begrijpen dat naasten de moed verliezen, de hoop opgeven. Ze zullen frustraties en onmacht kunnen ervaren. En moe worden, omdat iemand met een verslaving steunen ook veel energie vraagt.

Hetzelfde geldt voor de persoon met de verslaving, die de weg naar het “droomleven” struikelend en wegglijdend bewandelt. Uitgeput raakt van het harde werken. Angst heeft of deze weg wel echt begaanbaar is voor hem. Zich oordelen vormt over zichzelf. Gaat twijfelen aan de haalbaarheid van de droom.

Het besef dat het oordeel van de omgeving een sterke invloed kan hebben op het bereiken van een droom, is belangrijk bij het vormgeven van een behandelomgeving. Mindfulness kan helpen om oordeelvrij naar jezelf en anderen te kijken.

Mindfulness is een waardevolle aanvulling op het bestaande behandelaanbod. Voor mensen met een verslaving, maar ook voor hun naasten. Wil jij meer weten over mindfulness en oordeelvrij behandelen? Lees dan mijn eBook De Zucht Voorbij – mindfulness bij verslaving. Daarin geef ik 7 oefeningen om terugval in verslavende middelen te voorkomen. Deze oefeningen kun je direct toepassen in een verslavingsbehandeling.

Help mensen met een verslaving om hun dromen te bereiken met de steun van professionals en hun naasten! Maak HIER een afspraak voor een GRATIS oriënterend gesprek met Studio Mindful om mindfulness te integreren in het behandelaanbod voor cliënten met een verslaving.

Hartelijke groet,

Yvette Kilian
Studio Mindful