BLOG: Stil nou!

BLOG: Stil nou!

Slapeloze nachten door herrie bij de buren… heb jij daar ook wel eens last van? Geluid kan een enorme bron van stress zijn. Zeker als jij wilt slapen, je wilt concentreren of hoofdpijn hebt.

Soms is het volume van het geluid storend, zoals bij schreeuwende en kletsende mensen bij de BBQ van de buren. Soms is de toonhoogte vervelend. Zoals het hoge gekrijs van een krolse kat of het lage gedreun van muziek.

Vorig jaar reisde een vriendin in Azië rond. In Thailand vond ze een slaapplaats op een prachtige oude houten woonboot. De kamers waren basic maar schoon. Het toilet en de koude douche waren “buiten” op de rand van de boot. Het water stroomde door de spleten van de houten vloer direct de rivier in.

Het bed was voor Aziatische begrippen ruim en zacht. Na een lange reisdag plofte ze daarop neer en viel in slaap. Tot een paar uur later… Het was de periode rond Chinees Nieuwjaar. In de grote tempel aan de overkant van de rivier werd dat uitbundig gevierd. Van acht uur in de avond tot twee uur in de nacht.

Er werd gezongen, muziek gedraaid en in een megafoon geroepen. De mensen vierden groots feest. En mijn vriendin ergerde zich er groen en geel aan. De oordopjes hielden de geluiden van het feestgedruis niet tegen. Ze kwam niet meer in slaap.

De volgende ochtend bij het ontbijt vroeg ze aan een medereiziger hoe hij geslapen had. Tot haar verbazing had hij geen last gehad van het geluid. Hij had de feestgeluiden gehoord, maar zich er niet aan geërgerd en was al snel in slaap gevallen. Hij hoorde geluid van het feest, zoals hij ook andere geluiden in de omgeving hoorde.

Dat klinkt vaag, hè? Je kunt naar geluid luisteren en bij elk geluid bedenken wat het is, waar het vandaan komt. Of je hoort geluid, dat je kunt omschrijven als “boem-boem” of “skreeeeeek”. De medereiziger van mijn vriendin gaf geen betekenis aan wat hij hoorde.  Hij interpreteerde de geluiden niet.

Zodra je geluiden een betekenis geeft, kost dat energie en leidt het gemakkelijk tot oordelende gedachten of vervelende gevoelens. De medereiziger liet de  geluiden van het feest opgaan in de andere omgevingsgeluiden.

Zo accepteerde hij het als een onderdeel van de omgeving, zonder oordeel. De zingende feestgangers waren voor zijn hersenen net zo goed een onderdeel van de omgeving als de tsjirpende krekels. Hij voelde geen irritatie, geen onmacht. Hij was rustig, moe en viel in slaap.

Geluid horen kun je leren. Vroeger, als klein kindje kon iedereen dat. Je wist de woorden en betekenissen van geluiden nog niet. Je accepteerde de geluiden zoals ze waren.  Er bestond enkel nog “vroem-vroem”. Pas later werd dat “auto”.

Wil jij ook rust kunnen ervaren in een zee van geluiden? Lees dan in mijn eBook Mindful Leven hoe je dat kunt doen. Leer genieten van  geluid en stilte waarderen. Zo maak je rust in je hoofd en voorkom je slaapgebrek.

Maak een afspraak voor een GRATIS kennismakingsgesprek bij Studio Mindful.

Hartelijke groet,
Yvette Kilian