BLOG: Het Pad Van Verslaving

BLOG Het pad van verslaving Afbeelding van Studio MindfulWeet jij hoe het pad van verslaving eruit ziet? Hoe het ontstaat en vooral: hoe het in stand blijft? Stel je een grasveld voor. Als je vaak een bepaalde route over het veld loopt, slijt daar een pad in. Je wilt op een dag misschien een andere route lopen, maar het ingesleten pad loopt het lekkerst, voelt het meest vertrouwd.

Dus elke keer weer blijf je dat pad bewandelen. Net als het regenwater, dat bijna als vanzelf door het pad heen gaat stromen. En iedere keer slijt het pad nog wat dieper in. En wordt het moeilijker om ervan af te wijken.

Als je na behandeling de kracht en vaardigheden hebt gevonden om niet over dit pad te lopen, raakt het langzaam aan overwoekerd. Er groeit onkruid overheen. Maar als je goed kijkt, zul je blijven zien dat er een pad is.

Bij verslaving zou je je kunnen voorstellen dat er een soort pad in je hersenen is gesleten, waar je moeilijk vanaf kunt wijken. Bepaalde gedachten, gevoelens of situaties leiden je bijna direct naar dat vertrouwde en bekende pad.

Zelfs als je jarenlang dat pad hebt kunnen ontwijken, blijft het bestaan. In moeilijke situaties, is het risico dat je terugvalt op dat oude pad. Het pad is een kwetsbaarheid voor terugval, dat levenslange alertheid vraagt.

De andere kant van het verhaal is dat je tijdens een behandeling een nieuw pad kunt gaan inslijten. Een pad dat leidt naar een gezonder en gelukkiger leven. Elke zorgorganisatie die verslavingsbehandeling biedt, wil helpen dat nieuwe pad vorm te geven.

De missie van Studio Mindful is alle mensen met een verslaving ondersteuning bieden met mindfulness. Mindfulness kan een reguliere verslavingsbehandeling niet vervangen, maar is een bewezen effectieve aanvulling op het bestaande behandelaanbod.

Wil jij ervaren hoe mindfulness kan helpen bij verslaving? Lees dan mijn eBook De Zucht Voorbij – mindfulness bij verslaving. Daarin kun je aan de slag met 7 oefeningen om terugval in verslavende middelen te voorkomen. Deze oefeningen kun je direct integreren in een verslavingsbehandeling.

Geef mindfulness de ruimte in verslavingsbehandelingen en bouw mee aan een nieuw pad voor cliënten! Maak HIER een afspraak voor een GRATIS oriënterend gesprek met Studio Mindful om mindfulness te integreren in het behandelaanbod voor cliënten met een verslaving.

Hartelijke groet,

Yvette Kilian
Studio Mindful