BLOG: Er is vertraging…

BLOG: Er is vertraging...

Waar denk jij aan bij het woord “vertraging”? Aan het oponthoud van de treinen op het spoor? Aan de files op de snelweg? Roept het gevoelens van gejaagdheid of angst op? Angst dat je deadlines niet haalt? Of te laat op afspraken komt? Irritatie omdat de auto voor je niet doorrijdt?

We zijn geneigd bij vertraging iets negatiefs te denken of te voelen. Terwijl we het zo hard nodig hebben om wat te vertragen in deze hectische maatschappij. De verwachtingen zijn hoog, van anderen en van onszelf. We leven prestatiegericht met een overvolle weekplanning.

Dit leidt tot gevoelens van gejaagdheid en ongeduld. We raken snel geïrriteerd. Als de ene afspraak uitloopt, komen we te laat op de volgende afspraak. Er ontstaat chaos. We werken over, maken geen tijd voor onszelf en zijn voortdurend bezig met alles wat “moet”.

Hoe fijn zou het zijn, als je leven wat zou vertragen? En hoe prettig zou het voelen als je zelf de regie daarover kunt hebben? Dat je zelf kunt bepalen hoe versneld of vertraagd jij je leven leeft? Dat je daar zelf verandering in kunt brengen op elk moment van de dag?

Ik heb een spierziekte gehad. Toen ik weer goed leerde lopen, was ik blij dat ik mezelf vooruit kon krijgen. Versnellen was geen sprake van, dat kon mijn lichaam op dat moment nog niet. Op drukke stations wandelde ik van het ene naar het andere perron. Terwijl iedereen gehaast langs me heen stapte en me opzij duwde.

En weet je, ik kwam altijd aan op de plaats van bestemming. Als ik een overstap miste, kwam er vanzelf een nieuwe trein. Het verschil was dat ik nergens gejaagd en bezweet arriveerde. Sterker nog, ik voelde me rustig, tevreden en energiek als ik mijn reisdoel had bereikt.

Vertragen dus. Hoe doe je dat? Het begint met het voornemen dat je jezelf wilt vertragen. Weet waarom jij wil vertragen. Wil je je bewust worden van jezelf of van je omgeving? Wil je kunnen luisteren naar de signalen van je lichaam? Wil je van dat gejaagde gevoel af? Wil je meer genieten?

Begin met kleine momenten van vertraging in te bouwen in het dagelijks leven. Hou dat een tijdje vol en breid dan langzaam aan de momenten van vertraging uit. Ga naar meer verschillende momenten, of maak de momenten langer.

Je kunt bijvoorbeeld bij het uit huis vertrekken steeds even langzaam van rechts naar links kijken voor je wegloopt van de voordeur. Of drie maal diep adem voor je de deur van je werk achter je sluit. Zo kun je bewust je huis uit stappen, of je werk achter je laten.

In mijn eBook Mindful Leven lees je nog meer manieren om vertraging in je leven te brengen. Het zijn eenvoudige kleine veranderingen, die meer rust aan het leven geven. Wil jij dat ook? Download dan nu mijn eBook en ervaar de positieve kant van vertraging!

Maak een afspraak voor een GRATIS kennismakingsgesprek bij Studio Mindful.

Hartelijke groet,
Yvette Kilian