BLOG: Een houten kont

BLOG: Een Houten Kont

In het Nederlands kunnen we “een houten kont” krijgen van het zitten. Als je dat letterlijk vertaalt in andere talen, zullen mensen je niet-begrijpend aankijken. Hier bedoelen we dat we te lang in dezelfde houding hebben gezeten.

Lang zitten doen we vaak. Op werk, op de bank voor de TV, in de auto of de trein, op familieverjaardagen… Of we een houten kont krijgen, hangt af van onze zithouding en van de stoel waarop we zitten. We letten nauwelijks op onze zithouding.

Een gezonde zithouding kan het lichaam ontspanning bieden: geen gespannen spieren, geen stijve schouders, geen pijnlijke rug, geen houten kont.  Geen tintelingen in je benen of voeten. Hoe fijn is dat? Gewoon soepel kunnen blijven bewegen zonder spierpijnen.

Voor mindfulness meditaties wordt altijd een comfortabele maar waardige zithouding geadviseerd. Rechtop maar ontspannen zitten. Het is een kunst dat te leren, zeker voor langere meditaties.

Een gezonde, comfortabele en waardige zithouding ziet er als volgt uit: je zit rechtop. Als je op een stoel zit, raakt je rug de leuning niet of nauwelijks. Zorg dat je rugspieren zich niet spannen. Hou de schouders ontspannen en laag. Voel hoe je hoofd rechtop je lichaam staat. Zittend op een stoel zijn je benen negentig graden gebogen. De voeten staan plat op de grond en een klein stukje van elkaar. De armen zijn ontspannen. De handen liggen losjes in de schoot of op de bovenbenen.

Ik nodig je uit om eens bewust op deze manier te gaan zitten voor je aan een taak begint. Voel hoe deze zithouding is voor jouw lichaam. En ervaar hoeveel meer ontspannen je aan het werk bent in deze houding. Natuurlijk is het goed om niet uren achter elkaar te zitten. Af en toe even opstaan en lopen is goed. Maar je zult merken dat dat soepeler gaat als je in een gezonde zithouding zit.

Je kunt nog je nog verder verdiepen in bewust zitten. Je kunt met volledige aandacht voelen hoe je zit. Dat leg ik uit in mijn eBook Mindful Leven. Wil jij af van die houten kont? Download dan nu mijn eBook en leer comfortabel maar waardig zitten!

Maak een afspraak voor een GRATIS kennismakingsgesprek bij Studio Mindful.

Hartelijke groet,
Yvette Kilian