BLOG: Verslaving Als Gewoonte

Afbeelding Borrelnootjes bij BLOG Verslving als gewoonte Studio MindfulKen jij iemand die verslaafd is? Grote kans dat je “ja” zegt op deze vraag. Verslaving is een volksziekte. Iedereen kan verslaafd raken en iedereen zal in de loop van het leven wel iemand leren kennen die verslaafd is of was.

Verslaving raakt niet alleen de persoon die verslaafd is. Maar ook zijn of haar omgeving: dierbaren, de werkgever, de maatschappij. De ziekte verslaving geeft enorm veel leed. Eigenlijk is het niet mogelijk ooit volledig van een verslaving af te komen. Er blijft altijd een verslavingsgevoeligheid bestaan, die kan opspelen in moeilijke situaties.

Misschien herken jij dit ook bij jezelf: dat er iets is wat je in bepaalde situaties graag doet. Als dat niet kan, voel je je onprettig. Je kunt kortaf en prikkelbaar worden. Als je het na een tijdje wel weer kunt, levert dat een piek op in je goed voelen.

Ik zal een voorbeeld geven van mezelf. Als ik een naar gesprek heb gehad of me verdrietig voel, dan heb ik een heel sterke behoefte aan borrelnootjes. En niet zomaar willekeurige borrelnootjes, nee, het moeten die met paprikasmaak zijn.

Als ik op dat moment geen of andere borrelnootjes eet, word ik chagrijnig en onrustig. Als ik deze specifieke borrelnootjes wel kan eten op zo een moment, word ik rustig en zakt mijn nare of verdrietige gevoel.

Er gaat ook een soort ritueel mee gepaard. Ik koop de nootjes, maak thuis een grote beker thee en plof op de bank neer met nootjes en thee binnen handbereik. Ik zet jaren ’80 muziek op en zing hard mee. Voor even bestaat er niets anders dan de wereld die ik op dat moment in mijn woonkamer creëer.

Dit is natuurlijk niet geheel vergelijkbaar met verslaving. Maar het geeft een beetje een beeld van hoe verslaving werkt. Verslaving gaat ook gepaard met een patroon aan gedachten, gevoelens en gedragingen. Verslavende middelen laten staan, vraagt dat je je eigen verslavingspatroon doorbreekt.

Als je verslaving kunt zien als een uit de klauwen gegroeide gewoonte, dan is het ook begrijpelijk waarom het zo moeilijk is om van een verslaving af te komen. We weten allemaal dat het niet eenvoudig is om gewoontes te veranderen!

Mindfulness kan helpen om patronen te doorbreken en gewoontes te veranderen. Dus ook bij de behandeling van verslaving kan mindfulness waardevol zijn, als aanvulling op het bestaande behandelaanbod.

Wil jij meer weten over verslaving en hoe mindfulness kan helpen om gewoontes te doorbreken? Lees dan mijn eBook De Zucht Voorbij – mindfulness bij verslaving. Daarin geef ik 7 oefeningen om terugval in verslavende middelen te helpen voorkomen. Deze oefeningen kun je direct toepassen in een verslavingsbehandeling.

Gun alle cliënten met een verslaving deze stap om patronen te doorbreken! Maak HIER een afspraak voor een GRATIS oriënterend gesprek met Studio Mindful om mindfulness te integreren in het behandelaanbod voor cliënten met een verslaving.

Hartelijke groet,

Yvette Kilian
Studio Mindful